Litt om osten Apetina

Litt om osten Apetina®

Fetaost blir mer og mer populært i takt med at matlaging fra middelhavsområdet har funnet veien til det norske kjøkkenet. Apetina® har de siste tiårene vært den foretrukne fetaosten i Norge. 

Apetina® er en ferskost i saltlake, og kan lages av både geite-, saue- og kumelk. Apetinaostens konsistens og smak varierer etter melketype og hvor den er fremstilt. Apetina® har generelt en mild og saltet smak, og en konsistens som gjør den enkel å smuldre. Egenskapene til Apetina® gjør den velegnet som krydder i mange retter.

Apetina® fremstilles etter tradisjonell oppskrift, der man tilsetter melkesyrekultur og løpe. Ostemelken stivner, skjæres, røres og vallen tappes av. Deretter legges de løse ostekornene i former, hvor de presses av sin egen vekt. Etter pressingen skjæres osteblokkene i mindre stykker, som legges i beholdere, og det tilsettes en saltlake. 

Man kan også fremstille Apetina® ved ultrafiltrering. Her presses ostemelken først gjennom et filter, som filtrerer bort det meste av vanninnholdet (valle). Deretter tilsettes melkesyrekulturer, salt og løpe, og ostemassen tappes i beholdere. Nå tømmes det salt over, og under oppbevaringen trenger mer valle ut av ostemassen, vallen blander seg med saltet som blir til lake. Apetina® fremstilles som naturell, med krydderurter, lake eller rapsolje.